vol-mal.com.pl +48 502 167 202 +48 34 361 00 42

Jesteś tutaj:

>

Czerwone buraki. Ich wpływ na Twoje zdrowie

Prawda jest taka, że nie każdy z nas lubi jeść buraki. Obojętnie w jakiej postaci. Ja osobiście lubię takie w formie sałatki do obiadu, tarte bądź wiórki. Jakiś czas temu zaserwowałam sobie soczek z czerwonego buraka… nie stał się moim ulubionym napojem, ale ze względu na jego właściwości zdrowotne, cechy odżywcze, witaminy i minerały mogę od czasu do czasu się skusić. Dodając odrobinę miodu staje się dla mnie całkiem znośny, a więc zaczynam „buraczkową” przygodę DLA ZDROWIA : )

buraki2Osoby u których czerwony burak w kuchni występuje często, jedzą go głównie dla smaku, nie doceniając ich zdrowotnych zalet. Ogólnie wiadomo, że jako warzywo muszą mieć mnóstwo witamin. Na tym wiedza się kończy. Zatem cóż więcej można powiedzieć o właściwościach buraczków?
Buraczki korzystnie oddziałują na nasz organizm, są miejscem występowania wielu cennych pierwiastków, jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt. Mają także w swoim składzie witaminę C, wzmacniającą odporność, a także witaminy A, B1 i beta karotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Spora zawartość kwasu foliowego jest potrzebna szczególnie kobietom w wieku rozrodczym i ciężarnym. Czerwone buraki dostarczają nam również kwas askorbinowy, który upraszcza wchłanianie żelaza.

Buraki najlepiej jeść na surowo, ponieważ jak każde warzywo czy owoc w takiej formie zachowuje swoje właściwości prozdrowotne w najwyższym stopniu. Ale oczywiście jeżeli nie możemy przekonać się do takiej postaci, możemy podawać je właśnie w formie sałatek, soków, zup.
Warto wdrożyć buraki dwa, trzy razy w ciągu tygodnia do naszych posiłków, ale zdaję sobie sprawę, że to może być za dużo dla niektórych z nas. Ale dobrze będzie jeśli raz w tygodniu nasze danie będzie uzupełnione o czerwone buraczki i raz w tygodniu napijemy się zdrowego soczku. Warto wiedzieć także o tym, że buraczki podane z jogurtem naturalnym mają funkcję rozwalniające i korzystnie działają na układ pokarmowy.
burakiKiedy zaczęłam wgłębiać się w temat zdrowotności czerwonego buraka, nie sądziłam, że może tak wiele dobrego zdziałać w naszym organizmie. Do tej pory kojarzyły mi się przede wszystkim z zabrudzoną kuchnią i rękami mamy, kiedy przygotowywała przetwory z buraczków. Ale jak się okazuje oprócz tego, że mogliśmy się później zajadać pyszną sałatką w trakcie posiłków, mają one mnóstwo zalet nad którymi wcześniej się nawet nie zastanawiałam.
– zwiększają naszą odporność – dobrze jest pić sok z buraka w trakcie przeziębienia; dodatkowo burak ma działanie wykrztuśne i działa łagodząco na stany zapalne gardła.
– obniżają ciśnienie krwi. Azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulujące ciśnienie tlenku azotu;
– działają odkwaszająco na organizm, są pomocne w walce ze zgagą, gdyż mają charakter zasadowy;
– są świetne dla osób, które się odchudzają, gdyż zawierają dużo błonnika i zwiększają przemianę materii
– są pomocne w leczeniu niedokrwistości, ponieważ dostarczają kobaltu, który bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, oraz żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała.

Menu

Importer i dystrybutor - sprzedaż hurtowa/detaliczna,
stacjonarna i wysyłkowa

Generalny Przedstawiciel ESSIAC®
From Canada International Inc. w Polsce
"VOL-MAL" s.c.
Centrum Medycyny Naturalnej
42-200 Częstochowa ul. Piotrkowska 29,
godziny pracy: pon. - pt. 9:00 - 18:00

tel

+48 34 361 00 42

kom.

+48 502 167 202

Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Dotpay.pl

Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.

Scroll Up