vol-mal.com.pl +48 502 167 202 +48 34 361 00 42

Jesteś tutaj:

>

Czy wiesz, czym odżywiasz swój organizm ? – część 2

„ Poważny ubytek wartości odżywczej warzyw i owoców wykazały badania przeprowadzone w 2002 roku przez Szwarcwald Oberthal.

W stosunku do upraw z roku 1985 zanotowano w poszczególnych latach:


                   1. 1985 mg/100g      2. 1996 mg/100g     3.  1996  ubytek w %    4. 2002 ubytek w %   

BROKUŁ  –  przebadane substancje to:

Wapń  –                103                            33                             -68                              -73
Kwas foliowy          47                             23                             -52                              -62
Magnez                  24                             18                             -25                              -55

FASOLA  –  przebadane substancje to:

Wapń                    56                            34                             -38                              -51
Kwas foliowy         39                             24                             -12                              -23
Magnez                 26                             22                             -15                              -31
Witamina B6        140                            55                             -61                              -77

ZIEMNIAK –  przebadane substancje to:

Wapń                    14                             4                              -70                              -78
Magnez                 27                            18                             -33                              -48

MARCHEW –  przebadane substancje to:

Wapń                    37                            31                            -17                               -48
Magnez                 21                             9                             -57                               brak danych

BANAN –  przebadane substancje to:

Wapń                     8                             7                             -12                              brak danych
Kwas foliowy         23                            4                             -74                              -23
Magnez                330                          23                            -21                              -23
Witamina B6        420                         327                            -92                             -95

TRUSKAWKA –  przebadane substancje to:

Wapń                    21                           18                             -14                              -43
Witamina C           60                            13                             -67                              -87

JABŁKO –  przebadane substancje to:

Witamina C            5                             1                              -80                              brak danych

Choć wydaje się to nieco przesadzone, skłania do refleksji.Od ostatnich badań minęło 13 lat.

Degradacja na pewno zwiększyła się. To spróbujmy jakoś sobie policzyć. 

profilaktykaTrzeba też wiedzieć, że owoce dostępne w marketach są jeszcze uboższe w fitozwiązki, bo zrywane są w stanie niedojrzałym.  Krzysztof Abramek, autor publikacji pt. ”Witaminy, minerały i suplementy”,  wylicza: aby dostarczyć potrzebną dawkę witaminy C, dziś trzeba by zjeść 45 pomarańczy; beta-karotenu — osiem marchwi; selenu — sześć orzechów brazylijskich; koenzymu Q10 — kilogram orzeszków ziemnych…

Donald R. Davis z Instytutu Biochemii Uniwersytetu Teksańskiego w Austin przeanalizował dane zebrane przez Ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w 1950 roku i 1999 roku dotyczące wartości odżywczej 43 owoców i warzyw. Zawartość 6 z 13 składników spadła. Fosforu, wapnia i żelaza było od 9 do 16 proc. mniej, białka o 6 proc. mniej, ryboflawiny o 38 proc. i witaminy C o 15 proc. mniej. Podobne wyniki dało badanie zawartości minerałów w owocach i warzywach uprawianych w Anglii między 1930 i 1980 — poziom zawartości wapnia, magnezu, sodu i miedzi w warzywach, a także magnezu, żelaza, miedzi i potasu w owocach znacznie zmalał „.

Reasumując – niedobór komórkowych substancji odżywczych jest ściśle związany z:

  1. Zubożeniem wartości odżywczych zbóż, owoców i warzyw po przez:
  • czynniki środowiskowe
  • metody uprawy
  • transport / magazynowanie
  • niewłaściwe gotowanie
  • obieranie

2.  Zwiększonym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze w organizmie z powodu:

  •  palenia tytoniu
  •  nadużywania alkoholu
  • zażywania narkotyków
  • spożywanie „śmieciowego jedzenia”
  • stresu
  • zatrucia środowiska
  • przyjmowania leków

Collection of vegetablesNależy także pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze powstaje w organizmie, także w okresach związanych z jego fizjologicznymi funkcjami takimi jak:

  • wiek dorastania
  • ciąża i okres karmienia piersią
  • starzenie się organizmu
  • choroby, a także w sytuacjach zwiększonego wysiłku fizycznego  –  np. u sportowców

W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że około 97 % z nas, je zbyt mało owoców i warzyw, a 18 % nie je ich nawet raz dziennie, a biorąc, jeszcze jeden bardzo istotny fakt pod uwagę, ten który uświadamia nam, że wartość odżywcza produktów spadła i nadal spada –  rodzi się pytanie, na które każdy z nas musi odpowiedzieć sobie sam – czy systematyczne prowadzenie suplementacji, mającej na celu bieżące uzupełnianie ważnych dla zdrowia organizmu witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów – jest tylko zbędną modą XXI wieku czy też –  niezbędną koniecznością ? 

Menu

Importer i dystrybutor - sprzedaż hurtowa/detaliczna,
stacjonarna i wysyłkowa

Generalny Przedstawiciel ESSIAC®
From Canada International Inc. w Polsce
"VOL-MAL" s.c.
Centrum Medycyny Naturalnej
42-200 Częstochowa ul. Piotrkowska 29,
godziny pracy: pon. - pt. 9:00 - 18:00

tel

+48 34 361 00 42

kom.

+48 502 167 202

Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Dotpay.pl

Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.

Scroll Up