ESSIAC® – Herbatka ziołowa – proszek
ESSIAC® Herbatka ziołowa – suplement diety – jest czteroskładnikową mieszanką sproszkowanych ziół do zaparzania, sharmonizowanych ze sobą, w ściśle dobranych proporcjach.
ESSIAC® jest produkowany według oryginalnej receptury Rene M.Caisse.
Jej składniki to:
- Korzeń łopianu – Arctium lappa
- Szczaw polny – Rumex acetosella
- Kora wiązu czerwonego – Ulmus fulva
- Korzeń rzewienia – Rheum officinale
SPOSÓB PARZENIA
Sposób parzenia jest bardzo prosty, mimo że do jego opisania zostało użytych dużo słów.
Do garnka z pokrywką o pojemności minimum 3 litra ze szkła żaroodpornego lub do emaliowanego (absolutnie nie może być to garnek aluminiowy lub inny metalowy tzw. nierdzewka) wlać 2,5 l. „dobrej” wody (mineralna niegazowana , źródlana lub wodociągowa ozonowana) i doprowadzić do wrzenia.
2. Zdjąć garnek z ognia aby w trakcie wsywywania ziół jego zawartość nie wykipiała. Delikatnie wsypać całą zawartość opakowania preparatu ESSIAC® do wrzątku ciągle mieszając (łyżką drewnianą). Przykryć garnek przykrywką.
3. Wstawić ponownie na ogień. Rozpocząć delikatne gotowanie (tak jak rosół), na małym ogniu, pod stałą kontrolą przez 15 min.
4.Przykryte naczynie, zdjąć z ognia i zostawić na minimum 4 godziny w temperaturze pokojowej – zioła pęcznieją i oddają swoje wartości do naparu.
5. Po minimum 4 godzinach zamieszać zawartość garnka i ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, delikatnie gotować przez 10 min.
6. Garnek z jego zawartością, przykryty odstawić tym razem już na 6 – 8 godzin.
7. Po tym czasie, zamieszać zawartość garnka i podgrzewać ją prawie do 100°C, pod stałą kontrolą – nie dopuszczając do wrzenia.
8. Odstawić garnek z naparem pod przykryciem na 20 minut, aż osad opadnie.
9. W międzyczasie przygotować odpowiednią ilość słoików z zakrętkami (np. typu twist) wyjaławiając je przez wyparzenie lub wyżarzenie w piekarniku.
10. Po 20 minutach-odstania-pomału zlać jeszcze gorący napar do gorących słoików, starając się nie zmącić zawartości. Naparu nie należy cedzić. Niewielka ilość osadu jest dopuszczalna. Słoiki kolejno hermetycznie zamykać zakrętkami, tak jak konfitury na zimę. Dobrze zamknięty słoik, to taki, który przy otwieraniu zrobi „pyk”. Otwierając każdy kolejny słoik, zawsze mamy napar o świeżości z dnia jego przygotowania. Po ostygnięciu słoiki z naparem przechowywać w lodówce w temperaturze około + 4°C.
11.Po wyjęciu jednego słoika z lodówki odmierzyć odpowiednią ilość naparu i połączyć z taką samą ilością gorącej wody (proporcja 1:1) w celu ogrzania naparu.
W inny sposób nie podgrzewamy naparu, aby nie tracić jego właściwości.
12. Zakręcony słoik ponownie umieścić w lodówce w temperaturze +2 do +5°C.
Z jednego opakowania ESSIAC® otrzymujemy około 2 litrów naparu, bowiem część wody odparowuje, a część pozostaje jako składnik osadu. Mniejsza ilość płynu dowodzi, iż gotowanie było zbyt intensywne.
Herbatkę ESSIAC® powinno się pić na czczo, ciepłą 3 x dziennie co 8 godzin, dostosowując posiłki do pór wypijania ESSIAC®.
W ciągu doby nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia (300 ml naparu).
Dobrze jest pić ją małymi łyczkami, przetrzymując jak najdłużej, w ustach – zanim ją połkniemy.
Herbatkę ESSIAC® najlepiej jest wypijać (sugerowane godziny: 6:00, 14:00, 22:00):
1 porcja – rano – na czczo – 2 godziny przed posiłkiem,
2 porcja – w obiad – 2 godziny po ostatnim posiłku i na 2 godziny przed kolejnym posiłkiem,
3 porcja – wieczorem – 2 godziny po posiłku – najlepiej tuż przed spaniem.
W tej dwugodzinnej przerwie można pić inne płyny takie jak:
– woda źródlana,
– woda mineralna niegazowana,
– naturalne, świeże soki owocowe lub warzywne (własnej roboty) – rozcieńczone pół na pół z wodą.
Herbatki ziołowej ESSIAC® nie należy słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej liczne właściwości.