vol-mal.com.pl +48 502 167 202 +48 34 361 00 42

Jesteś tutaj:

>

Jakie Korzyści Daje Nam Jedzenie Ryb?

Jakie korzyści daje nam jedzenie ryb – szczególnie tych tłustych i owoców morza ?

Ryby pojawiają się na naszych stołach zbyt rzadko. Może to się zmieni, jeżeli dowiesz się, jak pozytywnie wpływają na twoje zdrowie. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów.

Osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę i nowotwory. O tym, jak ważną rolę ryby odgrywają w naszej diecie, może świadczyć fakt, że podaje się je dzieciom już pod koniec 1 roku życia, jeśli maluch nie jest alergikiem. Statystyczny Japończyk zjada rocznie 65 kg ryb, Norweg – 46 kg, podczas gdy my tylko ok. 13 kg. Czas to zmienić.RYBYRyby zawierają tłuszcz dobry dla mózgu i serca.
Zaletą ryb jest to, że są niskokaloryczne (pod warunkiem że nie przyrządza się ich w panierce). Świeże, nawet te tłuste, dostarczają mniej energii niż mięso: 100 g dorsza to 70 kcal, flądry – 84 kcal, halibuta – 99 kcal, śledzia solonego – 219 kcal, a szynki – aż 340 kcal. Dostarczają pełnowartościowego białka (dorównuje ono pod względem składu białku zawartemu w mięsie i jest od niego łatwiej przyswajalne), fosforu, magnezu, żelaza i potasu.

Największym skarbem ryb są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które nie bez racji nazywa się niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Problem w tym, że organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć, dlatego musimy je regularnie dostarczać z pożywieniem. Potrzebujemy ok. 2 g kwasów omega-3 dziennie. Aby zaspokoić to zapotrzebowanie, powinniśmy zjadać 2 razy w tygodniu porcję ryby, np. po 150 g łososia (najlepiej morskiego nie hodowlanego) lub po 50 – 75 g śledzia. Najwięcej kwasów omega-3 dostarczają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot, śledź. Warto jadać wszystkie ryby, ale morskie zawierają więcej tłuszczu, co sprawia, że są tak cenne.

RYBY 1Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Osoby, które jadają ryby, w starszym wieku mają lepszą pamięć, zdolność kojarzenia, rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera i demencję. Omega-3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, wzmacnianiu układu odpornościowego.
Ilość witamin zależy od zawartości tłuszczu: chude ryby są bogatsze w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, natomiast tłuste zawierają więcej rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A, D i E. Np. 100 g karpia pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania trzylatka na witaminę A, która jest niezbędna dla oczu. Witamina D i fosfor razem z wapniem kształtują kościec, wzmacniają zęby oraz wpływają na procesy wzrostu i odnowy komórek. Witamina E wraz z kwasami omega-3 wygładzają i ujędrniają skórę. Ryby morskie dostarczają jod, który zapobiega chorobom tarczycy.

Jeszcze raz:  dlaczego ryby, a w szczególności tłuste ryby morskie są tak bardzo zdrowe ?

Tłuste ryby morskie są bogate w kwasy omega-3. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które istotnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Po pierwsze, zapobiegają zawałom serca, gdyż nie dopuszczają do powstawania skrzepów, które należą do jednej z przyczyn niedokrwistości mięśnia sercowego. Po drugie, zapobiegająTŁUSTE RYBY FLĄDRA miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. I po trzecie, kwasy omega-3 (a dzięki nim tłuste ryby morskie) mają cudowną moc obniżania cholesterolu LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu” na rzecz HDL czyli tzw. „dobrego cholesterolu”.

Jedząc tłuste ryby morskie wykazujemy się również dbałością o swój mózg. Jak się bowiem okazuje kwasy omega-3 zawarte w rybach dobroczynnie działają na cały układ nerwowy. Wpływają na proces zapamiętywania, uczenia się, a nawet, jak wykazały liczne eksperymenty, na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci z ADHD.

Jak pozbyć się zapachu ryb?

Ryby morskie, zwłaszcza śledzie, mają charakterystyczny ostry zapach, którego można się pozbyć:

  • umytą rybę skrop sokiem z cytryny, wstaw na godzinę do lodówki
  • mocz rybę 2 godziny w mleku
  • natrzyj surową rybę ziołami albo obłóż pokrojoną cytryną, selerem lub natką pietruszki i wstaw do lodówki na 1–2 godziny.
    —————————–
  • Ryby doskonale smakują na zimno.TŁUSZCZE RYBY 1
  • Robi się z nich musy, terriny, pyszne są w galarecie i w sałatkach.
  • Aromatyczny wywar rybny służy do przyrządzenia różnych zup i sosów.
  • Ryby można też marynować..

 

Jakie zioła pasują do ryb?

Z rybami komponuje się tymianek, rozmaryn, estragon, kolendra, majeranek, koperek, czosnek i natka pietruszki.

#tłuste#ryby #flądra #śledź #dieta #witaminy #profilaktyka#zdrowotna #składniki#odżywcze #zdrowe#odżywianie #energia #nadpobudliwość #halibut

 

Menu

Importer i dystrybutor - sprzedaż hurtowa/detaliczna,
stacjonarna i wysyłkowa

Generalny Przedstawiciel ESSIAC®
From Canada International Inc. w Polsce
"VOL-MAL" s.c.
Centrum Medycyny Naturalnej
42-200 Częstochowa ul. Piotrkowska 29,
godziny pracy: pon. - pt. 9:00 - 18:00

tel

+48 34 361 00 42

kom.

+48 502 167 202

Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl

Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.

Scroll Up