Jesteś tutaj:
„ Poważny ubytek wartości odżywczej warzyw i owoców wykazały badania przeprowadzone w 2002 roku przez Szwarcwald Oberthal.
W stosunku do upraw z roku 1985 zanotowano w poszczególnych latach:
1. 1985 mg/100g 2. 1996 mg/100g 3. 1996 ubytek w % 4. 2002 ubytek w %
BROKUŁ – przebadane substancje to:
Wapń – 103 33 -68 -73
Kwas foliowy 47 23 -52 -62
Magnez 24 18 -25 -55
FASOLA – przebadane substancje to:
Wapń 56 34 -38 -51
Kwas foliowy 39 24 -12 -23
Magnez 26 22 -15 -31
Witamina B6 140 55 -61 -77
ZIEMNIAK – przebadane substancje to:
Wapń 14 4 -70 -78
Magnez 27 18 -33 -48
MARCHEW – przebadane substancje to:
Wapń 37 31 -17 -48
Magnez 21 9 -57 brak danych
BANAN – przebadane substancje to:
Wapń 8 7 -12 brak danych
Kwas foliowy 23 4 -74 -23
Magnez 330 23 -21 -23
Witamina B6 420 327 -92 -95
TRUSKAWKA – przebadane substancje to:
Wapń 21 18 -14 -43
Witamina C 60 13 -67 -87
JABŁKO – przebadane substancje to:
Witamina C 5 1 -80 brak danych
Choć wydaje się to nieco przesadzone, skłania do refleksji.Od ostatnich badań minęło 13 lat.
Degradacja na pewno zwiększyła się. To spróbujmy jakoś sobie policzyć.
Trzeba też wiedzieć, że owoce dostępne w marketach są jeszcze uboższe w fitozwiązki, bo zrywane są w stanie niedojrzałym. Krzysztof Abramek, autor publikacji pt. ”Witaminy, minerały i suplementy”, wylicza: aby dostarczyć potrzebną dawkę witaminy C, dziś trzeba by zjeść 45 pomarańczy; beta-karotenu — osiem marchwi; selenu — sześć orzechów brazylijskich; koenzymu Q10 — kilogram orzeszków ziemnych…
Donald R. Davis z Instytutu Biochemii Uniwersytetu Teksańskiego w Austin przeanalizował dane zebrane przez Ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w 1950 roku i 1999 roku dotyczące wartości odżywczej 43 owoców i warzyw. Zawartość 6 z 13 składników spadła. Fosforu, wapnia i żelaza było od 9 do 16 proc. mniej, białka o 6 proc. mniej, ryboflawiny o 38 proc. i witaminy C o 15 proc. mniej. Podobne wyniki dało badanie zawartości minerałów w owocach i warzywach uprawianych w Anglii między 1930 i 1980 — poziom zawartości wapnia, magnezu, sodu i miedzi w warzywach, a także magnezu, żelaza, miedzi i potasu w owocach znacznie zmalał „.
Reasumując – niedobór komórkowych substancji odżywczych jest ściśle związany z:
2. Zwiększonym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze w organizmie z powodu:
Należy także pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze powstaje w organizmie, także w okresach związanych z jego fizjologicznymi funkcjami takimi jak:
W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że około 97 % z nas, je zbyt mało owoców i warzyw, a 18 % nie je ich nawet raz dziennie, a biorąc, jeszcze jeden bardzo istotny fakt pod uwagę, ten który uświadamia nam, że wartość odżywcza produktów spadła i nadal spada – rodzi się pytanie, na które każdy z nas musi odpowiedzieć sobie sam – czy systematyczne prowadzenie suplementacji, mającej na celu bieżące uzupełnianie ważnych dla zdrowia organizmu witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów – jest tylko zbędną modą XXI wieku czy też – niezbędną koniecznością ?
Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl
Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.