Jesteś tutaj:
Ludzie odkryli moc ziół już tysiące lat temu. Najprawdopodobniej pierwsi byli starożytni Egipcjanie, nie mamy jednak 100% pewności czy ludzie jaskiniowi nie posługiwali się już tą naturalną metodą. Niezależnie od tego kto był pierwszy, odkąd odkryto, że w niektórych roślinach jest zawarta substancja poprawiająca ich zdrowie,
ludzie nieustannie poszerzali swoją wiedzę na temat mocy roślin odkrywając coraz to nowe ich gatunki, które po spożyciu poprawiały zdrowie lub likwidowały określone dolegliwości.
Sprawdzanie czy dany gatunek to roślina lecznicza, czy nie, na pewno w wielu przypadkach kończyło się tragicznie, jeżeli ktoś trafił na roślinę trującą. Dzięki tym czasami heroicznym wysiłkom mamy obecnie ogromną wiedzę na temat tego jak zioła wpływają na nasze zdrowie i jakie zioła stosować przy określonych dolegliwościach. Nie oznacza to jednak, że wiemy już wszystko. Ciągle odkrywamy nowe właściwości już zbadanych roślin, lub odkrywamy nowy gatunek, któremu można nadać etykietkę roślina wspomagająca naturalne funkcje organizmu.
Przez większość z nas metoda polegająca na likwidowaniu dolegliwości za pomocą roślin znana jest jako ziołolecznictwo. Nie każdy wie, że ta metoda ma także fachową medyczną nazwę i wśród lekarzy znana jest jako fitoterapia. Ze względu na udowodniony pozytywny efekt jaki niektóre rośliny wywierają na nasz organizm jest ona polecana tak samo, a czasami nawet bardziej niż zwykłe metody leczenia. Podstawową przewagą jaką ma naturalna substancja lecznicza nad środkami produkowanymi przemysłowo jest bowiem brak negatywnych skutków ubocznych związanych np. z wpływem zażywania tabletek na żołądek, wątrobę, nerki …
Naturalne, zawarte w roślinach substancje mogą nam pomóc kiedy przeziębiliśmy się, męczy nas uciążliwy kaszel, męczy infekcja w układzie moczowym, źle śpimy, mamy problem z wypróżnianiem, bólami brzucha, niestrawnością, jeżeli potrzebujemy poprawić odporność, wydolność naszego organizmu i szukamy czegoś na ogólne wzmocnienie. Dzięki ogromnej ilości zgromadzonej przez wieki wiedzy na temat roślin leczniczych wiemy jak radzić sobie w różnych sytuacjach zdrowotnych.
Coraz więcej dowiadujemy się też na temat tego jaki wpływ mają na nas zioła, których używamy podczas gotowania. Zioła w kuchni stosowane są od wieków, no i najprawdopodobniej nasi przodkowie dobrze wiedzieli, że nie tylko poprawiają one smak potraw, ale także, jak na przykład majeranek, ułatwiają trawienie. Patrząc na kuchnie krajów europejskich, łatwo zauważyć, że każdy kraj w swojej kuchni używa przede wszystkim tych ziół, które naturalnie rosną w danych warunkach klimatycznych. Włochy na przykład natura obdarowała bazylią i to właśnie ona jest obecna niemalże w każdej włoskiej potrawie. Bazylia jest dodawana do sosów, zup, pizzy, sałatek, a nawet do drinków. Włosi także stosują oregano, tymianek, rozmaryn, chili, liść laurowy. We Francji to tymianek jest jednym z najczęściej stosowanych ziół. Francuzi także chętnie stosują rozmaryn, bazylię, szałwię lekarską, miętę pieprzową, cząber ogrodowy, oregano i majeranek. W kuchniach arabskich i bliskowschodnich kolendra, kozieradka, pieprz, kumin jest tak samo popularna jak u nas pietruszka, seler, majeranek, czosnek, cebula, jałowiec, żurawina. Są dodatkiem smakowym do wielu dań. Posuwając się na mapie jeszcze dalej docieramy do Chin i Japonii, gdzie króluje z kolei imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon.
Znamy te wszystkie zioła, które występują naturalnie w każdych warunkach klimatycznych. Zmienia się tylko sposób ich wykorzystywania i przyrządzania w zależności od kultury i tradycji danego kraju.
#Bezpieczna#naturalna#farmacja #medycyna#naturalna #naturalne#lekarstwa #odporność #poprawa#zdrowia #przyprawy #zły#sen #profilaktyka#zdrowotna
Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl
Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.