Jesteś tutaj:
Co może, źle wpływać na nasze zdrowie?
Wiele czynników ma na to wpływ np. złe odżywianie, brak aktywności fizycznej, złe nastawienie do życia i otaczającej nas codzienności, brak umiejętności radzenia sobie ze stresem itp.
Jakie złe nawyki prowadzą do chorób kręgosłupa?
Dźwiganie ciężarów, niska aktywność fizyczna, nieprawidłowe ułożenie ciała podczas pracy czy nauki mogą prowadzić do zwichnięcia kręgów. Taki uszkodzony krąg może uciskać nerwy oraz naczynia krwionośne, które są powiązane z mięśniami i poszczególnymi organami ciała. Ucisk nerwu prowadzi bezpośrednio do zaburzeń pracy organu, którym kieruje.
Przemieszczenia poszczególnych kręgów mogą powodować konkretne objawy:
Kręgi szyjne: bóle głowy, nerwowość, bezsenność, przemęczenie czy nawet bezsenność, alergie, wypryski oraz choroby oczu lub tarczycy.
Kręgi piersiowe: astma, kaszel, problemy przy oddychaniu, bóle rąk, pleców , zapalenie płuc, choroby serca, wątroby, pęcherzyka żółciowego, stawów, zaburzenia krwioobiegu (niskie ciśnienie), oraz wrzody, zgaga. nieżyt żołądka i choroby nerek, przewlekłe zmęczenie, bezpłodność.
Kręgi lędźwiowe: zaparcie, biegunki, skurcze dolnych kończyn, choroby układu moczowego, problemy z nieregularnym cyklem miesiączkowym, silne bóle miesiączkowe a u mężczyzn impotencja. bóle lędźwiowe, bóle stawów kolanowych, opuchnięte kostki i tak zwane „zimne nogi”, hemoroidy.
Cz oddychamy prawidłowo ?
W procesie oddychania pobieramy tlen — pierwiastek, który jest niezbędny każdej komórce naszego ciała bez którego nie jesteśmy w stanie przeżyć nawet 5 minut. Kiedy go wdychamy, dostaje się on do płuc i rozchodzi z krwią po całym organizmie.
W płucach też zbiera się śmiercionośny dwutlenek węgla (w którym są rozpuszczone szkodliwe toksyny). Musimy pamiętać, że w procesach życiowych wytwarzamy także różne trucizny.
Krew krążąca w naszym organizmie nie tylko dotlenia komórki ale również zabiera od nich szkodliwe produkty przemiany materii i wraz z dwutlenkiem węgla przenosi te trucizny ponownie do płuc dzięki czemu z każdym wydechem pozbywamy się zgromadzonych w płucach toksyn. Dlatego podstawową zasadą prawidłowego oddychania jest zachowanie równowagi miedzy wdychanym tlenem a wydalanym z organizmu dwutlenkiem węgla, gdyż zbyt niska ilość tlenu sprzyja bezpośrednio zatruciu organizmu.
Jak w takim razie oddychać prawidłowo?
Najlepiej spojrzeć na małe dzieci. gdy wdychają powietrze, brzuch zauważalnie rozszerza się, a podczas wydechu znacząco kurczy. Taki sposób zapewnia płucom dużo przestrzeni dzięki czemu pobierają one tlen a także całą powierzchnię środkową i dolną. Im większa ilość tlenu dotrze do płuc tym lepsza wentylacja oraz natlenienie krwi dzięki czemu zapobiegamy tworzeniu się szkodliwych związków chemicznych.
Teoria głosi, że jeżeli człowiek nauczy się oddychać przeponowo i jednocześnie spowolni sam cykl oddychania, to pozwoli zahamować proces starzenia się nawet o 30-40 lat i ustrzec się przed wieloma chorobami.
Jedną ze wspólnych cech ludzi długowiecznych jest właśnie to, że oddychają powoli. Jeden z hinduskich długowiecznych, który miał 130 lat, a wyglądał dwa razy młodziej, pytany o sekret swojej długowieczności odpowiadał, że tajemnica polega na prawidłowym oddychaniu (oddychał jeden raz na minute). Im głębiej oddycha człowiek i rzadziej w przeciągu minuty tym żyje dłużej. Prawidłowe oddychanie jest gwarancja zdrowia i długowieczności.
Czy dbasz o wewnętrzną higienę?
Żeby zrozumieć przyczyny powstawania kamieni kałowych zacznijmy od ogólnego podzielenia naszych posiłków na grupy:
Białka: mięso, ryby, jaja, owoce morza, fasola, bób, groch …
Tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej rzepakowy …
Węglowodany: chleb, cukry, zboża, produkty roślinne – warzywa, owoce …
Węglowodany zaczynamy już trawić w jamie ustnej i dwunastnicy, białka w żołądku i dwunastnicy, a bardziej złożone potrawy roślinne dopiero w jelicie cienkim.
Przykładem z życia codziennego może być zwykły obiad, gdzie spożywamy mięso razem z ziemniakami. Na przetrawienie ziemniaków potrzeba około godziny, natomiast mięsa już ok 3 do 7 godzin. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym, że różne produkty trawione są w różnym czasie i mieszanie tych grup może prowadzić do kłopotów z trawieniem. Organizm, wtedy traci wiele energii przeznaczonej na czynności życiowe i walkę z chorobami, musi przeznaczyć na strawienie naszego źle dobranego posiłku.
Możemy posłużyć się też przykładem zwykłej kanapki, chleb, masło i wędlina popijana kawą bądź herbata. Taki szybki posiłek ma w sobie wiele kalorii co powoduje powstrzymanie uczucia głodu, jednak mała objętość kanapki nie pobudza wystarczająco jelita grubego do pracy, staje się ono osłabione i wiotkie, co z czasem powoduje zaparcia ze wszystkimi szkodliwymi dla organizmu skutkami. Chleb jest wypiekany na drożdżach piekarskich, które powodują procesy gnicia i fermentacji w układzie pokarmowym. Chleb należy do węglowodanów, masło do tłuszczów a wędlinę możemy zaliczyć do białek.
Połączenie tych produktów tworzy ciężko strawną mieszankę. Żeby strawić białka i węglowodany wytwarzane są różne soki trawienne. Kiedy masło dostaje się do żołądka hamuje ich działanie. W rezultacie tego cały proces trawienia jest zahamowany, a pożywienie w żołądku leży „kamieniem”. Popijając to wszystko płynem zmywamy niestrawiony pokarm oraz kwaśny żołądkowy sok do dwunastnicy. W dwunastnicy istnieje odczyn zasadowy. Kwaśny sok żołądkowy niszczy śluzówkę dwunastnicy, co powoduje jej zapalenie, zgagi, wrzody i z biegiem czasu poważne choroby całego układu pokarmowego. Z dwunastnicy niestrawione resztki pokarmu, dostają się do jelita grubego, zlepiają się w bryłę, zwaną kamieniem kałowym.. Jak „osad” wpływa na stan zdrowia już wiemy.
Spożywanie dużych ilości białka zwierzęcego (mięso, wędliny powoduje ciągłe gnicie w układzie pokarmowym, zaparcia i zanieczyszczenie organizmu.
Nadmierna konsumpcja białka zwierzęcego (szczególnie we wczesnym dzieciństwie) obniża naturalne zabezpieczenie przed chorobami (na trawienie mięsa organizm traci duże ilości energii).
Co w takim razie powinniśmy jeść?
Cała tajemnica tkwi w odpowiednim bilansie białka, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych, witamin i mikroelementów. Jeśli ich ilość jest zbilansowana (przy odżywianiu się naturalnymi produktami roślinnymi), to organizm otrzymuje wiele energii i człowiek nie odczuwa potrzeby podjadania miedzy posiłkami.
#dieta #białko #tłuszcze #węglowodany #PełnowartościowaDieta #ProduktyRoślinne #CzynnościŻyciowe #Kręgosłup #SiłyWitalne #OddychaniePrzeponowe #WewnętrznaHigiena #Stres
Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl
Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.