Jesteś tutaj:
U mnie za oknem pogoda prawdziwie jesienna. Pada deszcze, a do tego z drzewa zaczęły opadać liście… to już znak, że lato dobiegło końca. Dodatkowo jestem przeziębiona, więc póki co nie mam po co wychodzić z pod koca..chociaż z drugiej strony być może to idealny czas, żeby poprawić sobie samopoczucie odrobiną słodkości? Właśnie pomyślałam o świeżym serniczku..takim w połączeniu z „murzynkiem”, wiecie o czym mówię?
Mam super przepis i już Wam go podaję… A dla tych którzy wolą innego rodzaju ciasta, mam jeszcze pomysł na przepyszne tiramisu i roladę z jabłuszkiem. Tak więc zapraszam do wspólnych wypieków!
Zaczynamy od sernika z murzynkiem:
Składniki:
ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki cukru
– 4 jajka
– 3 łyżki kakao
– 1 kostka masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa serowa:
– 70 dag sera białego ( należy go zmielić, więc można użyć tego z wiaderka, wtedy mamy już gotowy ser do użycia)
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– ½ kostki masła
– budyń waniliowy
– wiórki kokosowe (do dekoracji)
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować przez 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Następnie ciasto wlać do formy.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą. Ser wymieszać z budyniem, dodać masę z jajek, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy w której mamy już przygotowane ciasto na murzynka, na wierzch wlewamy masę serową.
Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C.
Kiedy ciasto będzie gotowe, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Moje drugie ulubione: Tiramisu
Składniki:
– 150 ml mocnej parzonej kawy
– ok. ¼ szklanki likieru Amaretto ( tutaj ilość można dostosować do upodobań smakowych
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru
– 250 gram serka mascarpone
– 100 gram podłużnych lub okrągłych biszkoptów
– gorzkie kakao, lub sproszkowana czekolada do posypania gotowego ciasta
Przygotowanie:
Żółtka ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę i wlać do głębokiego talerza, lub miski, wymieszać z likierami, dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do miski (najlepiej metalowej), dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę na tak zwany kogel mogel. W drugiej misce ubić zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ – 3 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę na małych obrotach (na koniec ma być gęsta i puszysta).
Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków lub blaszki ( jak kto woli).
Warstwę biszkoptów oprószyć kakao/czekoladą (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów posypać kakao/czekoladą i przykryć kremem. Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jak duże będą pucharki/blaszka i jak dużo zrobimy porcji deseru. Ostatnią warstwą ma być krem.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Na koniec rolada z jabłuszkiem polana czekoladą:
Składniki:
Ciasto:
– 6 jajek
– 180 gram cukru
– 6 łyżek gorącej wody
– 100 gram mąki
– szczypta soli
Nadzienie:
– 500 gram tartych jabłek
– sok z połowy cytryny
-2-3 łyżki cukru
– ½ szklanki wody
– 1 galaretka cytrynowa
Polewa czekoladowa:
– 125 gram masła lub margaryny ( dobrej jakości)
– 3 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki kakao
– 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Dodajemy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie łączymy z żółtkami. Całość wykładamy na blachę.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.
Nadzienie:
Tarte jabłka dajemy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny, wodą i delikatnie prażymy mieszając, uważając, aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy i dajemy galaretkę. Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy jabłka przestygną rozprowadzamy na rozwiniętym ze ściereczki cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową ( ewentualnie papier do pieczenia lub ściereczkę). Ciasto polewamy polewą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
SMACZNEGO!! : )
Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl
Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.