Jesteś tutaj:
Nie da się ukryć, że za oknem już lata nie widać… z drzew lecą liście, a podwórko zaczyna nabierać jesiennych barw. Zmieniamy garderobę, wkładamy cieplejsze buty, o wiele wcześniej zapalamy lampkę w pokoju… Dodatkowo to czas, kiedy do naszego jadłospisu także wprowadzamy „jesienne zmiany” : )
Dieta na jesień zmienia dekorację na naszym talerzu, rozpieszcza smakiem, a do tego powinna być bardziej kaloryczna i treściwa niż latem. Jesienią kiedy spada temperatura, organizm domaga się więcej kalorii aby się rozgrzać, dlatego częściej mamy ochotę na czekoladę, czy szarlotkę na ciepło ( chyba, że chodzi o mnie, wtedy pora roku nie gra roli, słodycze są u mnie zawsze mile widziane : ) ) oraz na potrawy bardziej tłuste i te niezdrowe. Aczkolwiek należy pamiętać , że takie podjadanie słodyczy nie wyjdzie nam na zdrowie. Od jesieni do sylwestra niedaleko… i wtedy zaczyna się płacz i lament co zrobić z dodatkowymi fałdkami ,które nie mieszczą się w sukienkę czy garnitur. Dlatego dieta powinna być przede wszystkim zdrowa, bogata w ciepłe, rozgrzewające posiłki. Ma nam pomóc utrzymać prawidłową wagę, wzmocnić odporność i poprawić humor : ) Utrzymanie kondycji między latem a wiosną jest o wiele łatwiejsze niż w okresie zimowo jesiennym. Ale tutaj też musimy znaleźć jakieś rozwiązanie ; )
Z jednej strony musimy zaspokoić wilczy apetyt i jednocześnie nie wchłonąć dużej ilości kalorii, trzeba nasycić organizm i nieco oszukać żołądek : )
Dlatego dieta na jesień powinna zawierać takie produkty jak:
-pełnoziarniste makarony, pieczywo, płatki
-kasze
-warzywa i owoce
-orzechy i nasiona
-ryby, chude mięso, jajka
-ciepłe napoje, kakao, gorąca czekolada
Komponując swoją jesienną dietę, ważne jest, aby kontrolować porcje posiłków. Warto je jeść w miarę możliwości co 3 godziny. Posiłki, które jemy w ciągu całego dnia powinny dostarczać nam składników utrzymujących w pełnej sprawności nasz układ immunologiczny.
Wybierając się na zakupy pamiętaj aby zwracać szczególną uwagę na warzywa i owoce, które są bogate w witaminy A, C, E, oraz minerały: wapń, magnez, potas, żelazo. Wzmacniają organizm, zapewniają dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. W jesiennej diecie równie ważny jest błonnik, najwięcej znajduje się go właśnie w wyżej wymienionych produktach takich jak razowe pieczywo, kasze, pełnoziarniste makarony. Błonnik wchłania toksyny, cholesterol i inne szkodliwe związki które są razem z nim szybko wydalane.
Solidne śniadanie przede wszystkim – praktycznie cały rok nasze śniadania wyglądają podobnie: bułka z serem, szynką, pomidorem lub jajkiem. Może warto pomyśleć o małej zmianie na sezon jesienny i wprowadzić ciepłe śniadania? O tej porze roku znacznie sensowniej jest zjeść rano jajecznicę, albo zupę mleczną. Płatki owsiane z dodatkiem suszonych owoców, zalane ciepłym mlekiem też są dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak takie śniadanie jest dla niektórych nadal za mało słodkie, może porcja ciepłej kaszy jaglanej z jabłkiem i rodzynkami będzie odpowiednia?
W ciągu dnia postaw na ciepłe zupy i surówki. Porcja zupy rozgrzewa i wypełnia żołądek. Warto przygotować taką z warzyw korzeniowych takich jak: por, cebuli, buraków, dodając jeszcze marchewkę, pietruszkę i seler. Wspaniałą zupą jest również z dyni z dodatkiem imbiru ( nawet się nie spodziewałam, że może mi tak zasmakować : ) )
Jestem przekonana, że masz już pomysł na pyszne jesienne posiłki, które rozgrzeją Twój organizm i napełnią żołądek.
Dbając o dietę, pamiętajmy, że aby dodatkowo wzmocnić odporność w trakcie chłodnych miesięcy nie należy unikać spacerów. Wystarczą nawet takie po pół godziny, aby dotlenić organizm i poprawić nastrój dzięki odrobinie słońca, które jeszcze sprawi nam radość swoją obecnością ; )
Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl
Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.