Jesteś tutaj:
Autorka bestsellerów książkowych Jodi Picoult o odporności na stres napisała: „Ludzka odporność na stres przypomina łodygę bambusa: na pierwszy rzut oka nikt nie dałby wiary, jak bardzo jest elastyczna”. Jednak ludzki organizm musi sobie radzić z różnymi czynnikami, nie tylko ze stresem.
Odporność organizmu można określić jako jego zdolność do nieulegania niekorzystnym wpływom zewnętrznym. Chodzi tu zarówno o chwilowy brak pożywienia czy wody, ale również o bakterie, wirusy czy czynniki stresujące. Potocznie jednak odporność kojarzona jest z niezapadaniem na przeziębienia czy grypę i to właśnie tak pojętą odporność najczęściej się wzmacnia.
Organizm, który nie ulega niekorzystnym czynnikom, także wirusom, bakteriom czy chorobotwórczym organizmom, to organizm zdrowy i w pełni wydolny. Pierwszymi objawami spadku odporności jest szybkie „łapanie” infekcji, uczucie zmęczenia nawet po przespanej nocy czy brak kondycji, który oznacza zadyszkę po przejściu kilku kroków. Odpowiednio skomponowana dieta oraz regularnie uprawiany sport mogą zwiększyć odporność, jednocześnie zapobiegając zachorowaniom.
Co uwzględnić w diecie, aby zwiększyć odporność organizmu? Przede wszystkim warto postawić na odpowiednio dużą dawkę warzyw i owoców, w szczególności zawierających witaminę C. W diecie mogą się pojawić warzywa znane z dobroczynnego wpływu na organizm w czasie przeziębień (czosnek, cebula czy imbir). Każdy dzień należy rozpocząć od zjedzenia nawet bardzo lekkiego śniadania, a posiłki w ciągu dnia należy spożywać co 3 godziny. Warto również ograniczyć używki oraz picie kawy i herbaty, zastępując je wodą mineralną, sokami oraz herbatkami owocowymi.
Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl
Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.