vol-mal.com.pl +48 502 167 202 +48 34 361 00 42

Jesteś tutaj:

>

Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, kiedy je odpowiednio ze sobą połączysz

 

Czy jesteś osobą dbającą o zdrowie?

Czy podczas zakupów uważnie studiujesz etykiety produktów i skrupulatnie dodajesz wszystkie spożywane kalorie?

truskawkaRodzi się jednak tylko jedno pytanie. Dlaczego pomimo wszelkich Twoich starań, efekty nie są zadowalające?

Przeczytaj uważnie poniższy artykuł, może jedynie nieumiejętnie zestawiasz spożywane produkty.

Z każdej strony jesteśmy przytłaczani informacjami na temat wpływu cudownych diet i aktywności fizycznej na nasze zdrowie, ale nikt nie wspomina o tym, że najważniejsza jest umiejętność prawidłowego łącznia produktów, w celu minimalizowania problemów ze strony układu trawiennego.

Dodatkowo, odpowiedni dobór produktów żywnościowych może zapewnić nam niezapomniane wrażenia smakowe. Jeżeli tylko będziemy wiedzieli jakie produkty komponują się prawidłowo z drugimi na naszych talerzach, z pewnością unikniemy nadwagi, czy innych dolegliwości zdrowotnych.

Wszystko co spożywamy, możemy podzielić na cztery grupy: białka, produkty skrobiowe, tłuszcze oraz warzywa i owoce. Każdy pokarm ma w swoim składzie dominującą substancję, a ona programuje cały proces trawienia, czyli wytwarzania się w żołądku odpowiedniego stopnia kwasowości i wydzielania enzymów.

Istnieją pewne zasady komponowania posiłków. Większość naszych dań składa się z zupy, mięsa, ziemniaków lub frytek. Czasami dodatkowo dochodzi jeszcze deser. Jedząc takie produkty tworzymy miksturę, która jest ciężka do strawienia, a żołądek nie wie od czego ma zacząć. Dzieje się tak dlatego, ponieważ każdy z składników pokarmowych wymaga działania innych soków trawiennych i różny jest czas ich trawienia. Warto więc pomyśleć o wprowadzeniu do zasad żywieniowych kilku prostych zmian, które spowodują, że poczujesz się lepiej.

Zaproponuję Ci kilka, które możesz wprowadzić do swojego jadłospisu.

Mięso z kaszą i gotowanymi warzywami

Mięso jest między innymi źródłem żelaza. Pamiętaj, że żelazo w organizmie nie występuje nigdy w stanie wolnym, wchodząc w skład wielu ważnych białek. Jest ono niezbędne również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zawarta w mięsie oraz rybach – jego postać hemowa, zwiększa właśnie jego wchłanianie nawet do 40%. Pierwiastek ten występuje również w warzywach i kaszach. Dlatego, aby zwiększyć przyswajalność żelaza w nich zawartego, warto łączyć dania mięsne z warzywami i kaszami.

papryczak

Inne źródła żelaza oraz produkty bogate w witaminę C

Poza mięsem i rybami żelazo obecne jest również w jajkach, zielonych warzywach, suszonych owocach, płatkach zbożowych, wątrobie wieprzowej, kaszance, kaszach i nasionach roślin strączkowych. Niestety wchłanianie tego związku przez ludzki organizm wynosi jedynie 5%. Aby zwiększyć jego przyswajalność powinno łączyć się je z owocami oraz warzywami bogatymi w witaminę C, do których należą: truskawki, pomarańcze, kiwi, papryka, pomidory, brokuły, czarna porzeczka oraz soki owocowe 100%.

Z podanymi produktami może eksperymentować tworząc z nich takie zestawy jak np. kasza jaglana z malinami i jogurtem naturalnym, ziemniaki z koperkiem oraz surówką. Możliwości jest mnóstwo, należy tylko użyć wyobraźni 🙂

Białka łącz jedynie z produktami nieskrobiowymi

Produkty białkowe i węglowodany, takie jak skrobia wzajemnie się neutralizują i spożyte w tym samym czasie powodują spowolnienie przemiany materii. Dzieje się tak, ponieważ podczas trawienia produktów mięsnych, Twój żołądek wydziela kwas solny i pepsynę. Do metabolizmu skrobi zawartej w ziemniakach czy chlebie, potrzebny jest natomiast inny enzym – ptialina, który działa w przewodzie pokarmowym jedynie w odczynie zasadowym.

Resztki źle strawionego pożywienia przemieszczają się osiadając w jelitach,  stwarzając doskonałe podłoże do rozwoju patogenów wywołujących szereg różnych chorób. Żeby uniknąć tego problemu, nie należy łączyć w tym samym posiłku produktów bogatych w białko z tymi zasobnymi w skrobię, jak np. ryż czy ziemniaki.

Warzywa bogate w skrobię, ziarna oraz produkty pełnoziarniste spożywaj z nieskrobiowymi warzywami

Warzywa bogate w skrobię to głównie fasola lima, groszek, kukurydza, ziemniaki, buraki i dynia. Ponadto najlepsze i najbardziej wartościowe dla Twojego organizmu są ziarna bogate w białka, gluten, witaminy z grupy B, które odżywiają i wzmacniają wewnętrzny ekosystem organizmu. Należą do nich: brązowy ryż, amarant, proso, gryka, owies lub orkisz. Dodatkowo spożywając pełne ziarno, dostarczmy do organizmu węglowodany złożone.

wisniaOwoce spożywaj osobno, najlepiej na pusty żołądek

Czarna porzeczka, granaty, grejpfruty, truskawki i borówki to najlepsze owoce, aby oczyścić organizm. Wyjątkowo do produktów białkowych i mięs możemy dodawać soki z limonek i cytryn, będący łatwym sposobem na przyspieszenie trawienia.


PODSTAWY

– pokarmy wysokobiałkowe jedz na początku posiłku. Białko do strawienia potrzebuje dużej ilości soków żołądkowych, podczas gdy skrobia i inne produkty potrzebują ich niewiele,
– słone pokarmy jedz przed pokarmami o innych smakach. Sól pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga trawienie innych pokarmów. Jeżeli pojawiają się u Ciebie kłopoty ze zgagą lub odbijaniem, słone pokarmy po posiłku w małych ilościach pomogą je załagodzić (np. koszony ogórek),
– białka, tłuszcze i skrobie najlepiej łączyć z zielonymi warzywami, dzięki obecności w nich dużej ilości witamin i przeciwutleniaczy wspomagają trawienie,
– picie soków owocowych pomiędzy posiłkami może zaburzyć trawienie, chyba że jest to przerwa co najmniej 2 godzin,
– mleko nie powinno być łączone z innymi pokarmami, szczególnie z mięsem. Przy takim połączeniu mleko ma tendencje do ścinania się, co uniemożliwia jego poprawne strawienie. Tego problemu nie powodują natomiast mleczne produkty fermentowane: kefir, jogurt, maślanka,
– kwaśne produkty pomagają w trawieniu tłuszczu,
– w jednym posiłku jedz tylko jeden rodzaj skrobi, ponieważ każdy z nich wymaga innego środowiska trawiennego,
– jedz 5 lekkostrawnych posiłków w trakcie dnia.

Z doświadczenia wiem, że trudno systematycznie stosować prawidłowe zasady odżywiania, a już szczególnie gdy Twój Partner przepada za schabowym..:) Dodatkowo, chodzić za naszymi „dorosłymi dziećmi” i dziećmi z drugim śniadaniem i na każdym kroku pilnować pochłanianych przez nich pokarmów, o ile je jedzą,  jest rzeczą niemożliwą. Dlatego dobrym rozwiązaniem wydaje się być wprowadzenie „szybkiego posiłku” pomagającego w regulacji przemiany materii.

Menu

Importer i dystrybutor - sprzedaż hurtowa/detaliczna,
stacjonarna i wysyłkowa

Generalny Przedstawiciel ESSIAC®
From Canada International Inc. w Polsce
"VOL-MAL" s.c.
Centrum Medycyny Naturalnej
42-200 Częstochowa ul. Piotrkowska 29,
godziny pracy: pon. - pt. 9:00 - 18:00

tel

+48 34 361 00 42

kom.

+48 502 167 202

Rozliczenia transakcji kartą płatniczą i e-przelewem
przeprowadzane są za pośrednictwem Przelewy24.pl

Prawa autorskie zastrzeżone VOL-MAL © 2018. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.

Scroll Up